Organizatorem tego przedsięwzięcia były Zakłady Mięsne Niebieszczańscy z Proszówki, które właśnie rozpoczęły produkcję w nowej hali w Olszynie. Podczas 6-godzinnej imprezy wystawienniczej można było zobaczyć nie tylko wyroby miejscowych przedsiębiorców, ale także firm z całego kraju.
- Takie targi to dla nas możliwość spotkania się, zrobienia zamówień, a także zapoznania się z nowościami w branży spożywczej – mówią handlowcy z Olszyny.
Otwarcia targów dokonał prezes Zakładów Mięsnych Niebieszczańscy – Dariusz Niebieszczański. Mówił on o nadziejach i planach, a jednocześnie wspominał o minionych latach i swojej osobistej przygodzie z branżą mięsną, zachęcając przy tym do skorzystania z pełnej oferty targów.
- To taka nasza pierwsza inicjatywa. Bardzo się cieszę, że znalazła uznanie wśród naszych partnerów biznesowych. Cieszę się, że przyjechały firmy znane z pierwszych stron gazet, a więc czołówka branży mięsnej – mówi prezes Dariusz Niebieszczański. - Mam nadzieję, że te targi staną się takim naszym wspólnym projektem, który będziemy realizować. Myślę, że nadszedł czas na to, aby razem organizować takie przedsięwzięcia, dzięki którym można dotrzeć do szerszej rzeszy klientów.
Odwiedzający mieli zatem możliwość poznania marek wiodących producentów w Polsce, dokonać degustacji wyrobów, porównać i ocenić oferty wystawców, a także złożyć zamówienia. Wśród atrakcji znalazła się loteria z atrakcyjnymi nagrodami, pokaz carvingu – czyli sztuki dekoracyjnego wycinania warzyw i owoców oraz występ Kabaretu Grosik z Nowogrodźca.
Nie mogło zabraknąć także zaproszonych gości – senatora Jana Michalskiego, starosty lubańskiego Walerego Czarneckiego, wicestarosty Konrada Rowińskiego oraz burmistrza Olszyny Leszka Leśko wraz z zastępcą Haliną Białoń i przewodniczącym Rady Miejskiej Wiesławem Wypychem oraz olszyńskimi radnymi. Miłym akcentem było uhonorowanie Dariusza Niebieszczańskiego przez Andrzeja Dobrowolskiego - prezesa Fundacji im. Jerzego Szmajdzińskiego za wspieranie jej inicjatyw.
Nowo powstała hala produkcyjna w Olszynie, przy której odbywały się Targi Wędliniarskie, to najnowszy składowy element Zakładów Mięsnych Niebieszczańscy. Olszyński zakład należy do jednego z najnowocześniejszych na terenie Dolnego Śląska i faktycznie jest Dolnośląskim Centrum Mięsnym z dobrze znaną marką.
- Będzie tutaj prowadzony rozbiór drobiu, a zatrudnionych zostanie ok. 150 pracowników – mówi Dariusz Niebieszczański. - W Olszynie nie będzie żadnej ubojni, o co boją się niektórzy mieszkańcy. Do zakładu trafiać będą schłodzone mięsa drobiowe, które następnie będą rozbierane na części. Będzie to produkcja czysta i jasno ukierunkowana.
Obecnie Zakłady Mięsne Niebieszczańscy to bardzo prężna firma, która posiada ponad 100 sklepów firmowych, głównie na terenie Polski. Aktualnie trwa także ekspansja firmy na rynek czeski.
(Artur D. Grabowski)
Z dnia: 2014-04-16, Przypisany do: Nr 8(487)