Gościem specjalnym gotującym pod okiem szefa kuchni Mariusza Tomiczka był Kazimierz Kiljan, dyrektor Miejskiego Domu Kultury w Lubaniu. Propozycja węgierskich smaków oraz charakterystycznej dla tego kraju muzyki wynikła z pochodzenia czwartkowego gościa. Zapewne mało kto wie, że Kazimierz Kiljan jest półkrwi Węgrem. Od dzieciństwa wychowywał się na węgierskiej kuchni swojej mamy. Bliskie są mu langosze, galuszki a przede wszystkim oczywiście leczo. I ono właśnie na oczach widzów zostało tego wieczoru przygotowane. Nie zabrakło także tak charakterystycznych dla tego kraju czardaszy i melodii cygańskich, płynących ze skrzypiec i akordeonu. Zadbali o to znakomici muzycy – Aleksander Kamkow i Marta Uchmanowicz. W Galerii Kominkowej można było obejrzeć prace plastyczne wykonane w różnych technikach oraz książki autorstwa Kazimierza Kiljana.
Wieczór KulinArtystyczny, jak zwykle poprowadził kierownik artystyczny wydarzenia, młody utalentowany Marcin Bykowski.
Z dnia: 2012-11-07, Przypisany do: Nr 21(452)