Pogoda pokrzyżowała plany organizatorów odnośnie lokalizacji imprezy. Ze względu na opady deszczu w ostatniej niemal chwili została przeniesiona z rynku, gdzie dotąd zawsze się odbywała, do obiektu MDK. Tegoroczny festiwal zgromadził 260 wykonawców - grup śpiewaczych, chórów, kapel i solistów - z terenu Dolnego Śląska, którzy tańcem i piosenką podbijali serca jurorów a przede wszystkim publiczności, rywalizując o najwyższe trofea, jakimi były „Łużyckie Skrzypce”.
Na scenie MDK zaprezentowały się – LUBAŃSKIE ZŁOTE NUTKI, ECHO BUKOWINY z Lubania, GOŚCISZOWIANKI z Gościszowa, LASOWIANIE z Pieńska, CISOWIANKI z Henrykowa, OLSZANIACY z Olszan, CZERNIANKI z Czernej, MILIKOWIANKI z Milikowa, SMOLNICZANIE ze Smolnika, KOWARSKIE WRZOSY z Kowar, MALWY z Włosienia, GOCZAŁKOWIANIE z Goczałkowa, JELENIOGÓRZANIE Jeleniej Góry, JUTRZENKA z Bolesławca, ŁUŻYCZANKI z Pobiednej, JARZĘBINA z Zawidowa, PERŁA PRZYBYŁOWICE z Męcinki i CISOWIANECZKI z Henrykowa.
Dodatkową atrakcją festiwalu, jak co roku, były konkursy kulinarne na najlepsze wyroby pierogowe i pierogopodobne, potrawy ziemniaczane oraz nalewki domowe. Na specjalnie ustawionych w hollu MDK stołach prezentowane były specjały przygotowane według bardzo starych, pomału zapominanych już receptur. Choć nie brakowało i tych nowatorskich, ale mieszczących się w regulaminowych wymogach.
Jury pod przewodnictwem radnego Tadeusza Sztaby, w skład którego wchodzili również - Elżbieta Sindrewicz naczelnik Wydziału Rozwoju Miasta UM Lubań, radny Ryszard Piekarski i Teresa Kraska sekretarz redakcji ZL – po burzliwej dyskusji dokonało wyboru najlepszych wykonawców jak też najsmaczniejszych potraw i nalewek. Wszyscy prezentujący się na scenie zasługiwali na słowa uznania ale festiwal rządzi się swoimi prawami. Należało spośród świetnych wybrać tych najlepszych i nagrodzić ich najwyższymi trofeami.
I. miejsce i Złote Łużyckie Skrzypce otrzymał zespół JUTRZENKA z Bolesławca, II. lokata i Srebrne Łużyckie Skrzypce przypadły w udziale MALWOM z Włosienia, zaś III. i Brązowe Łużyckie Skrzypce LASOWIANOM z Pieńska. Przyznano również wyróżnienia, które otrzymali OLSZANIACY Z Olszan i JELENIOGÓRZANIE z Jeleniej Góry. Bardzo trudnym zadaniem było również wybranie najlepszych wyrobów pierogowych i ziemniaczanych. Komisja łatwego zadania nie miała ale ostatecznie postanowiła rozdzielić pulę nagród pieniężnych w następujący sposób: I. miejsce zdobył zespół JARZĘBINA z Zawidowa za „kiszkę ziemniaczaną i kartacze”, II. SMOLNICZANIE z Leśnej za „pierogi kresowe i gołąbki ziemniaczane” a III. GOŚCISZOWIANKI za „kopytka z marmoladą i serem”. Za najlepszą nalewkę domową uznano „nalewki z czarnej maliny i czerwonej porzeczki” przygotowane przez CISOWIANKI, za co zespół otrzymał nagrodę pieniężną. Barwna impreza zgromadziła liczną widownię, która gustuje w niepowtarzalnym klimacie folkloru i smakach tradycyjnej kuchni. Nawet deszcz nie przeszkodził w organizacji tego barwnego widowiska.
Z dnia: 2010-07-28, Przypisany do: Nr 14(397)