Tym obszernym tematem zajęli się uczniowie lubańskiego technikum gastronomicznego i hotelarskiego z pomocą swoich nauczycieli przedmiotów zawodowych. 22 października w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Kombatantów Ziemi Lubańskiej w Lubaniu zorganizowali prezentacje multimedialną, połączoną z degustacją pt."Głodnemu chleb na myśli". Miała ona na celu ukazanie tradycji związanych z tym wypiekiem, przedstawienie jego różnych rodzajów a także plusów i minusów takiego posiłku. Rozpoczęciem prezentacji było tradycyjne polskie przywitanie chlebem i solą honorowych gości, czyli dyrekcję szkoły - Lidię Błażków, Małgorzatę Gut-Twardowską oraz pedagogów Gabrielę Antkowiak i Sylwię Kowalską. Po części dydaktycznej każdy miał okazję spróbować barwnych kanapek, chlebowych przekąsek a nawet chlebowego tortu. Wszystkie wypieki zostały wykonane przez uczniów technikum gastronomicznego pod opieką Teresy Kliber. Samą prezentację i poczęstunek przygotowali tegoroczni maturzyści z klasy gastronomicznej z pomocą Marty Hnatejko oraz Anny Matogi...
Więcej czytaj w drukowanym wydaniu Ziemi Lubańskiej
Z dnia: 2009-11-03, Przypisany do: Nr 21(380)