14 uczniów klas III-cich wraz z dwoma opiekunkami - Anną Horwat-Romaniuk i Marzeną Zając, przez 5 dni uczestniczyło w spotkaniach warsztatowych i wycieczkach dydaktycznych dotyczących nowoczesnych technologii gastronomicznych w zakładach przetwórstwa spożywczego. Oprócz tego młodzież brała udział w Dożynkach Saksońskich.
- Mieszkaliśmy w internacie miejscowej szkoły kamieniarskiej, najstarszej w Niemczech. Wraz z nami przybyła tam 15-osobowa grupa Czechów – wspominają uczestnicy wyprawy. - Zwiedzaliśmy wiele zakładów, fabryk, firm oraz nowoczesnych gospodarstw rolnych.
Wśród atrakcji znalazła się fabryka plastikowych pojemników, mleczarnia, w której produkowano sery i produkty mleczne. Kolejnym punktem wycieczki było zwiedzanie pokazowego gospodarstwa „Krabat-Mühle”, gdzie uczniowie biedrzychowickiej wszechnicy poznali legendę o Krabacie...
Więcej czytaj w drukowanym wydaniu Ziemi Lubańskiej
Z dnia: 2009-09-23, Przypisany do: Nr 18(377)