
Tegoroczne Młodzieżowe Mistrzostwa Kucharzy Karkonoszy zorganizowane zostały przez Zrzeszenie Handlu i Usług w Jeleniej Górze oraz Urząd Miejski w Karpaczu. W kulinarne szranki stanęło aż 11 drużyn a wśród nich ekipa z Biedrzychowic – Magdalena Marczak i Robert Jaskuła pod czujnym okiem Marii Gleń, nauczyciela przedmiotów zawodowych.
Impreza trwała trzy dni. Przez dwa pierwsze uczestnicy doskonalili swoje umiejętności podczas warsztatów prowadzonych m.in. przez Piotra Motała, Szefa Kuchni Pałacu Staniszów, oraz Dariusza Wyborskiego, Szefa Kuchni Hotelu Mercure.
- Za zadanie mieliśmy ugotować zupę, która następnie była oceniana przez konkursowe jury. My wylosowaliśmy krupnik, który był najtrudniejszą z zup, ponieważ kluczową sprawą jest tutaj kasza – trzeba było zadbać aby wszystko wyszło idealnie i nie było przypalone – mówi Magdalena Marczak, uczennica ZSP im. Marii Konopnickiej w Biedrzychowicach. - Dodatkiem był suflet z kaszy i nadziewane skrzydełka, o których uczyliśmy się podczas warsztatów.
Jak mówią laureaci tego prestiżowego konkursu - stres był ogromny a konkurenci także znakomicie przygotowani. Jednak ćwiczenie czyni mistrzem, co udowodnili właśnie biedrzychowiccy kucharze.
- Kiedy ogłoszono wyniki i okazało się, że to my wygraliśmy, byliśmy bardzo zaskoczeni i na początku nie docierało to do nas – wspomina Magdalena Marczak.
Powodem, dla którego wyróżniono uczniów z Biedrzychowic było m.in. ich uporządkowane stanowisko pracy oraz styl gotowania. Starali się bowiem aby widać było co jest przez nich przygotowywane i to nie było wcale bez znaczenia. Oczywiście smak zupy był najważniejszy i przyniósł im mistrzowskie trofeum.
- Ten sukces to duża zasługa pani Marii Gleń, która z taką pasją i niesamowitą determinacją motywuje naszych uczniów do udziału w konkursach ogólnopolskich i międzynarodowych – mówi Zofia Rak, dyrektor ZSP w Biedrzychowicach. – Udział naszych uczniów w tak prestiżowych konkursach jest ważnym elementem edukacji zawodowej i nie pozostaje bez wpływu na efekty rekrutacji wśród młodzieży gimnazjalnej. Dzięki temu szkoła rozwija się a nasi uczniowie zdobywają dodatkowe umiejętności.
To jednak nie wszystko. Wartym odnotowania jest również niedawny sukces w dolnośląsko-saksońskim konkursie kulinarnym, w którym drużyna z Biedrzychowic zajęła II miejsce. Był on wyzwaniem nie tylko stricte kulinarnym, ale również lingwistycznym, bowiem wszystko odbywało się wyłącznie w języku niemieckim. Magdalena Marczak i Lajla Korb pokazały swoje umiejętności i zdobyły znakomitą lokatę.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Marii Konopnickiej w Biedrzychowicach to szkoła z przyszłością i to nie tylko dzięki znakomitym wynikom i zapleczu. W tym roku do ZSP przyszła rekordowa liczba uczniów – trzy pełne 30-osobowe klasy pierwsze. To – jak mówi z satysfakcją dyrektor Zofia Rak - ogromny sukces.
Z dnia: 2013-05-11, Przypisany do: Nr 9(464)