
Wybitny szef kuchni spotkał się z uczniami klas technikum gastronomicznego. Gonzalez-Tejera to autorytet w swojej dziedzinie. Jest twórcą jednego z pierwszych w kraju telewizyjnych programów kulinarnych „Między nami smakoszami” oraz autorem programu „Warszawa od kuchni”. Jest też organizatorem i szefem konkursów „Złota Chochla” oraz „Srebrna Patelnia”. Założył Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, a także Polską Akademię Gastronomiczną. Na przełomie lat 80. i 90. był stałym uczestnikiem popularnego w TVP 2 „Bliżej świata”. Później zajął się produkcją programów kulinarnych i doradztwem gastronomicznym. Kocha gotować prawie tak samo jak jeść. Zdobył wiele wyróżnień, m.in. nagrodę imienia Stanisława Wokulskiego przyznawaną przez Warszawską Radę Gospodarczą za wybitny wkład w rozwój gastronomii warszawskiej oraz popularyzację sztuki kulinarnej.
Więcej w bieżącym numerze "Ziemi Lubańskiej" (Nr 2/529)