W tym roku uczestników rywalizujących o palmę pierwszeństwa było aż osiemnastu, co jest liczbą rekordową w dotychczasowym dorobku imprezy. Były to grupy śpiewacze, chóry, kapele i soliści. Piosenką, przyśpiewkami i barwnymi strojami podbijali serca publiczności, rywalizując o najwyższe trofea – złote, srebrne i brązowe „Łużyckie Skrzypce”. Festiwal uroczyście otworzył burmistrz Lubania Arkadiusz Słowiński, życząc wszystkim powodzenia w zmaganiach.
Na scenie zaprezentowało się osiemnastu uczestników – trzy zespoły z Lubania LUBANIACY, LUBAŃSKIE ZŁOTE NUTKI i ECHO BUKOWINY, CISOWIANKI z Henrykowa, JARZĘBINA z Zawidowa, POLNE KWIATY z Zaręby, RYBNICZANKI z Rybnicy, MARYSIEŃKI z Radostowa, MALWY z Włosienia, KWISOWIANIE z Giebułtowa, kapela „BEND” z Zagajnika i Zespół ZAGAJNIK, POLANIE z Proszkowa k/Środy Śląskiej, MILIKOWIANKI z Milikowa, PODGÓRZANIE z Kamienia k/Mirska, CHROŚLICZANIE z Chroślic k/Jawora, CZERNIANKI z Czerneji POGRANICZE ze Studnisk. Dodatkową atrakcją festiwalu, na którą wszyscy rokrocznie czekają, były konkursy kulinarne na najlepsze wyroby pierogowe i pierogopodobne, potrawy ziemniaczane, od dwóch lat także ciasta oraz nalewki domowe. Na stołach prezentowane były specjały przygotowane według bardzo starych - często pomału zapominanych już - receptur. Jury pod przewodnictwem dyrektora MDK w Lubaniu Bartosza Kuświka, w skład którego wchodzili dyrektor Muzeum Regionalnego w Lubaniu Łukasz Tekiela, redaktor naczelna Ziemi Lubańskiej Anna Łagowska i reprezentantka miejscowej biblioteki Urszula Wójtowicz dokonało wyboru najlepszych wykonawców jak też najsmaczniejszych potraw i nalewek. Wszyscy prezentujący się na scenie – zdaniem jury - zasługiwali na słowa uznania ale festiwalowa formuła imprezy rządzi się swoimi prawami. Spośród wszystkich bardzo dobrych należało wybrać tych najlepszych i nagrodzić ich najwyższymi trofeami. A to nie było łatwe.
I. miejsce i Złote Łużyckie Skrzypce otrzymał zespół CHROŚLICZANIE, II. lokata i Srebrne Łużyckie Skrzypce przypadły w udziale MALWOM, zaś III. i Brązowe Łużyckie Skrzypce MARYSIEŃKOM. Bardzo trudnym zadaniem było również wybranie najlepszych wyrobów pierogowych, ziemniaczanych i ciast. Komisja ostatecznie postanowiła przyznać w tej kategorii I. miejsce zespołowi CISOWIANKI za pyszne pierogi z mięsem i kaszą, zaś MILIKOWIANKOM wyróżnienie za wyjątkowe - bo nie dość, ze smaczne to i zdrowe - pierogi z pokrzywą. Rybniczanki wyróżniono za ciasta z owocami z sadu. Za najlepszą nalewkę domową uznano nalewkę z kaliny przygotowaną przez ECHO BUKOWINY. Ta niebanalna, kolorowa impreza zgromadziła jak zwykle bardzo liczną widownię, która czuje klimat folkloru i gustuje w smakach tradycyjnej kuchni ludowej.
(tk)
Z dnia: 2015-07-31, Przypisany do: Nr 14(517)