W ramach projektu ponad 30 uczniów przez trzy miesiące uczestniczyło w różnorodnych zajęciach. Szczególnym zainteresowaniem wśród dzieci cieszyły się warsztaty kulinarne i rękodzieła, prowadzone z ogromnym zaangażowaniem przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Pobiednej. Pod czujnym okiem Teresy Kęski dziewczynki poznawały różne ściegi oraz podstawy haftu, a na koniec przygotowały wystawę swoich prac. Na warsztatach kulinarnych królowały desery, ale również pierogi z różnymi nadzieniami, których dzieci pod kierunkiem Adeli Struk i Krystyny Kujawiak ulepiły aż 140. Uczestnicy projektu uczyli się także jak ładnie podać przygotowane potrawy. Każde spotkanie było również okazją do opowieści o tym, jak to dawniej bywało. Dzieci zwiedziły Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze, gdzie wzięły udział w warsztatach tematycznie związanych z projektem. To tylko cześć działań realizowanych podczas projektu. Stuprocentowa frekwencja na zajęciach świadczy o tym, że warto łączyć wiedzę i doświadczenie dorosłych z entuzjazmem dzieci, dla których lekcje haftu i gotowania okazały się niezwykle atrakcyjne.
Z dnia: 2010-06-23, Przypisany do: Nr 12(395)